2007. augusztus 22., szerda

Himnusz

Egy országról sokat elmond a nemzeti himnusza, amely minduntalan felcseng a fontos eseményeken, megerősítve a benne foglaltakat az emberek értékrendjében. Új-Zéland azon ritka helyzetben van, hogy kettő nemzeti himnusza is van, a gyakrabban játszott az "Isten óvja Új-Zélandot" címet viseli, míg a vele azonos tiszteletnek örvendő "Isten óvja a Királynőt" című himnuszt a Brit Nemzetközösség tagjaként örökölte. Itt most az előbbiről emlékeznék meg.

A dal szövegét Thomas Bracken írta 1870-ben, majd 1876-ban egy verseny keretében végül John Joseph Woods által komponált dallammal lett megzenésítve. A dal népszerűsége egyre csak nőtt, végül Új-Zéland kormánya 1940-ben tette meg nemzeti dallá, majd egy petíciót követően II. Erzsébet királynő engedélyével 1977-ben lett az ország második nemzeti himnuszaként is beiktatva.

A himnusz öt versszakából általában csak az elsőt éneklik, azt viszont mindjárt maori és angol nyelveken is. Emitt megtalálható a himnusz teljes szövege és dallama is. Magyarul a szövege a következőképp szólhatna (hát, költő az nem vagyok, így a fordításom minden lett, csak vers forma nem, de remélem a lényeg azért benne van így is):

Nemzetek Istene, lábadnál
a szeretet kötelékében gyűlünk,
halld meg hangunk, könyörgünk,
Isten, védd meg szabad földünk.
A Csendes óceán három csillagát
óvd, hogy ne lásson viszályt,
Dicséreted messze halljon,
Új-Zéland, Isten óvjon.


A "Csendes óceán három csillaga" kifejezés sok fejtörést okozott már az embereknek, hivatalos magyarázat nincs arra vonatkozólag, hogy mire utal. Nem hivatalosan magyarázták már úgy is, hogy Új-Zéland három nagy szigetét (az Északi és a Déli szigetet, valamint a Stewart szigetet) jelöli, vagy esetleg az Új-Zélandi Anglikán Egyház címerének három csillagát, vagy Te Kooti (egy 19. századi maori politikai és vallási vezető) zászlaján lévő három csillagot. Egy másik lehetőség, hogy Bracken a Kentaur csillagképben található Alpha Centaurira gondolt, amely a déli égbolt legfényesebb hármas csillagrendszerét alkotja.

Akármi is legyen a magyarázat e rejtélyes sorra, a himnusz központi motívumát mindenképpen a béke, és annak a szeretet (nem pedig a háborús győzelmek és egyéb erőszakos módozatok) általi megőrzése adja. S mivel a sziget távol esik minden országtól, várhatóan sokáig meg is sikerül őriznie eme békés, nyugodt jellegét, amíg lakói e himnuszt magukénak vallják.

Nincsenek megjegyzések: